Säkerhetsdörrar skyddar inte bara mot inbrott utan även mot brand och rökgas. Men vad betyder det egentligen när en dörr är klassad enligt SS-EN 1627 och RC3? Här förklarar vi grunderna och vad du bör tänka på vid val och installation, tillsammans med Lidingö Lås & Säkerhet.

Vad säger SS-EN 1627 och RC-klasserna om säkerhetsdörrar?

En säkerhetsdörr ska vara tillverkad i stål, ha en medföljande karm i stål och vara klassad enligt SS-EN 1627. SS-EN 1627 är en europeisk standard för dörrklassning som avgör hur väl en dörr motstår inbrottsförsök med olika typer av verktyg. De dörrar som säljs idag är till största delen i RC3, vilket ger ett fullgott skydd för de allra flesta. RC står för Resistance Class – en indelning i olika nivåer av inbrottsskydd. RC2 är lägsta klassningen och ger ett bra skydd mot inbrott jämfört med en trädörr. RC3 innebär att dörren klarar ett angrepp med kraftigare verktyg som kofot i minst fem minuter, vilket är ett avskräckande moment för många tjuvar. RC4 är ännu starkare men används främst i kommersiella miljöer eller där det exempelvis finns en hotbild.

Inbrottsskydd, brandklass och rökgastäthet

Säkerhetsdörrar är i dag, utöver att dom är inbrottsklassade, även klassade för brand och rökgas. Lägenheten blir en egen brandcell om dörren är stängd, vilket gör att brand och rök hindras från att spridas till eller från bostaden. Samtidigt bidrar dörren till att dämpa buller, stänga ute matos och rök från trapphus samt isolera mot kyla och drag, vilket ger en tystare, tryggare och mer energieffektiv bostad. De flesta säkerhetsklassade dörrar kombinerar både inbrottsskydd och brandmotstånd, vilket gör dem till ett tryggt val för bostäder.

Låsstandarden är lika viktig som dörren

Den nya testnormen SS-EN 1627 testar endast dörren, inte låsen som sitter i – hur märkligt det än kan låta. Därför är det viktigt att säljaren av dörren kan visa att även låsen är testade och godkända av Stöldskyddsföreningen och märkta med ögat. Det är din enda försäkring för att kedjan dörr–lås–karm är jämnstark. Detta kan tyckas självklart men i dag säljs många dörrar med utländska lås och urtag där inga svenska lås passar. Med en svensk dörr enligt svensk standard finns det alltid reservdelar, lås och kompetens nära till hands från fler aktörer än bara leverantören – vid exempelvis reparationer, borttappade nycklar eller öppning. En svensk säkerhetsdörr är ofta enklare att serva och komplettera, eftersom både lås och tillbehör följer en gemensam standard. Titta även efter typgodkännande och certifiering från oberoende aktörer, som SBSC. Det är ett kvitto på att dörren uppfyller säkerhetskraven och att tillverkningen kontrolleras regelbundet genom stickprov. Det ger extra trygghet i ditt köpbeslut. Allra enklast är att fråga din närmaste auktoriserade låssmed, dom kan allt om dörr- och låsklasser. Här kan du läsa mer om installation av säkerhetsdörrar.

Säkerhetsdörrar i trappuppgång

Lidingö Lås & Säkerhet – Certifierad dörrmontör

Eftersom dörren är klassad som både säkerhetsdörr och branddörr är det avgörande att den monteras av en certifierad montör som är godkänd av dörrtillverkaren. Det är det enda sättet att säkerställa att karmen fästs korrekt i väggen och att dörren drevas, brandtätas och fogas enligt gällande regelverk. Felaktig installation är tyvärr inte ovanligt och därför är det särskilt viktigt att välja en seriös leverantör med dokumenterat kunnande och certifierade dörrmontörer. Vill du ha hjälp av en professionell låssmed och certifierad montör? Kontakta Lidingö Lås & Säkerhet – vi hjälper dig att hitta rätt säkerhetsdörr med korrekt klassning, godkända lås och en trygg montering från början till slut.

    Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt villkor gäller.