När är det värt att installera en gallergrind och när finns det bättre alternativ? Här går vi igenom fördelar, nackdelar och vad du bör tänka på för att välja rätt typ av inbrottsskydd för dörr eller fönster.

När är en gallergrind ett bra alternativ?

En gallergrind är ett vanligt alternativ i fastigheter där man inte kan eller får byta till en säkerhetsdörr, exempelvis i K-märkta byggnader där den ursprungliga dörrens utseende måste bevaras. Även om det i dag är möjligt att förädla en säkerhetsdörr så att den ser ut som originalet, kan det i vissa fall vara praktiskt eller ekonomiskt mer rimligt att i stället montera en gallergrind innanför befintlig dörr. En rejäl gallergrind i stål, utrustad med dubbla hakregellås, ger ett starkt inbrottsskydd och är ofta tillräcklig för att tjuven ska avstå. Det är en lösning som passar särskilt bra i lägenheter, entréer och portar där trygghet behöver kombineras med bevarande av originalutseende, där man vill ha säkerhet men ändå kunna se in, eller där luft ska kunna cirkulera men hög säkerhet krävs. För utrymmen med dåligt om plats eller oregelbundna mått kan det ibland vara enklare att skräddarsy en grind än en dörr.

Nackdelar med gallergrind i en lägenhet

Även om gallergrinden ger ett mycket bra inbrottsskydd finns det några nackdelar att ta med i beräkningen:

  • Den öppnas inåt och tar plats i hallen
  • Den gamla dörren, ofta utan brandskydd eller ljudisolering – blir kvar
  • Du får ytterligare två lås att hantera varje gång du går in eller ut
  • Estetiken kan upplevas som “instängd”

Det är alltså viktigt att väga trygghet mot praktisk funktion och överväga om en säkerhetsdörr eller annan lösning är möjlig.

Alternativ till gallergrind – moderna och diskreta lösningar

I många fastigheter har säkerhetsdörren konkurrerat ut gallergrinden som inbrottsskydd. En modern säkerhetsdörr går idag att träklä och ådermåla för att matcha befintligt utseende, särskilt vanligt i äldre fastigheter. Du får då ett skydd mot inbrott, brand, rök och ljud, utan att ge avkall på estetiken.

rullgaller

Fönstergaller – effektivt och avskräckande

Att installera fönstergaller i källare eller förråd är ett enkelt och effektivt sätt att förbättra inbrottsskyddet i fönster. Synliga galler signalerar att du har tänkt till och tjuven väljer ofta ett annat objekt. Det är också en relativt billig lösning som fungerar både för privatpersoner och fastighetsägare. Vill du ha ett extra diskret intryck, finns även säkerhetsgaller för dörr eller fönster som kan lackas i valfri färg eller byggas in i fasaden. Ett annat alternativ är transparent polykarbonat, även kallat det “osynliga gallret”. Det ger samma brytmotstånd som ett klassat fönstergaller men utan att upplevas som instängt. Rätt monterat är det dessutom svårare att forcera än många metallgaller.

Priset på rullgaller och rulljalusier har minskat så mycket att de numera ofta är billigare än en grind eller ett större fast galler, trots att de är motordrivna. En stor fördel med rullgaller är att de är testade, godkända ur försäkringssynpunkt och erbjuder ett starkt inbrottsskydd. När de är uppkörda är de dessutom helt ur vägen, vilket ger fri sikt, möjlighet att vädra som vanligt och eliminerar behovet av låsbara handtag eller fönsterlås.

Så väljer du rätt inbrottsskydd

Att välja mellan gallergrind, säkerhetsdörr, fönstergaller eller rullgaller beror på flera faktorer:

  • Vad får du byta ut/byta till i fastigheten?
  • Vad har du för budget, behov och utrymme?
  • Har försäkringsbolaget några specifika krav?
  • Hur viktig är estetik i just din bostad eller entré?

En auktoriserad låssmed kan hjälpa dig att hitta rätt balans mellan trygghet, funktion och form och säkerställa att installationen uppfyller gällande krav för inbrottsskydd dörr och fönster.

Lidingö Lås & Säkerhet hjälper dig att hitta rätt lösning

Vi på Lidingö Lås & Säkerhet har lång erfarenhet av att ta fram säkra och certifierade lösningar för bostäder och fastigheter. Vi hjälper dig att analysera förutsättningarna på plats och rekommenderar det inbrottsskydd som passar dina behov – både praktiskt, estetiskt och enligt gällande normer. Vill du ha hjälp att välja rätt skyddsnivå? Kontakta oss för en kostnadsfri rådgivning.

    Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt villkor gäller.